Naar overzicht

Oplichting

Oplichting is een vorm van bedrog, een misdrijf waarbij de dader een ander ontdoet van geld of van waardevolle goederen (artikel 326 van het Nederlandse Wetboek van Strafrecht).  Dit gebeurt steeds vaker op internet en hieronder worden enkele vormen genoemd met daarbij wat je dan kan doen. Criminelen worden steeds creatiever en dus de vormen van oplichting ook. 

Ik ben gehackt

Er zijn niet alleen inbrekers actief op straat, ook op internet kunnen jouw gegevens gestolen worden. Deze internetinbrekers zijn mensen die toegang proberen te krijgen tot jouw computer en je persoonsgegevens. Wanneer hen dat lukt ben je gehackt. Ze kunnen zo een hoop dingen doen, zonder dat iemand ook maar weet dat het inbrekers zijn.

Meer informatie

Identiteitsfraude

Op internet kan iedereen zich verschuilen achter een valse naam. Maar wat nu als iemand zich op internet voordoet als jou? Of, iemand gebruikt jouw naam en misschien wel adres, telefoonnummer of school voor een nep-account? Dan zijn jouw persoonsgegevens misbruikt en is er sprake van identiteitsfraude.

Meer informatie

Ik heb gehackt

Heb jij skills om in te breken in computers en systemen? Super chill! Nou ja, als je er anderen mee helpt dan. Niet als je zonder toestemming met opzet aan het inbreken bent. Want dan ben je strafbaar.

Dus doe wat positiefs met je hacktalent! Help cybercriminaliteit tegen te gaan. Heb je er bijvoorbeeld wel eens aan gedacht dat je er ook je beroep van kunt maken? Veel organisaties zitten te springen om mensen met hackskills. Whoop whoop!

Meer informatie

Internetoplichting

Een concertkaartje van je favoriete band? De nieuwste mobiele telefoon? Toegangskaarten voor een attractiepark? Ze zijn allemaal te vinden op internet. En soms voor een prijs die te mooi is om waar te zijn. Je hebt misschien voor iets betaald, maar nooit wat ontvangen… Wat kun je eigenlijk doen als je via internet wordt opgelicht?

Meer informatie

Phishing

Het per e-mail hengelen naar informatie door cybercriminelen wordt phishing genoemd. Via de mail (maar ook via de telefoon) lijken betrouwbare bedrijven, zoals een bank te vragen om bijvoorbeeld je inloggegevens, pincode of andere persoonlijke informatie. Of je krijgt een berichtje van Habbo, World of Warcraft of Runescape met het aanbod voor meer credits. Je hoeft dan alleen maar je gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen en voordat je het weet, ben je al je credits kwijt.

Meer informatie
Naar overzicht