Naar overzicht

Oplichting

Tekst oplichting …

Ik ben gehackt

Er zijn niet alleen inbrekers actief op straat, ook op internet kunnen jouw gegevens gestolen worden. Deze internetinbrekers zijn mensen die toegang proberen te krijgen tot jouw computer en je persoonsgegevens. Wanneer hen dat lukt ben je gehackt. Ze kunnen zo een hoop dingen doen, zonder dat iemand ook maar weet dat het inbrekers zijn.

Meer informatie

Identiteitsfraude

Op internet kan iedereen zich verschuilen achter een valse naam. Maar wat nu als iemand zich op internet voordoet als jou? Of, iemand gebruikt jouw naam en misschien wel adres, telefoonnummer of school voor een nep-account? Dan zijn jouw persoonsgegevens misbruikt en is er sprake van identiteitsfraude.

Meer informatie

Ik heb gehackt

Uitproberen of een systeem te kraken is, of je een fout of lek kunt vinden waardoor je kunt binnendringen in het netwerk en/of de computers van bedrijven, of van je school. En als je eenmaal binnen bent, kijken wat je daar kunt doen. Bijvoorbeeld het netwerk van school platleggen met een Ddos-aanval. Of wellicht lukt het om iets te bestellen zonder ervoor te betalen. En hoe gaaf is het als dat inderdaad lukt. Maar weet wel: het is strafbaar!

 

Meer informatie

Internetoplichting

Een concertkaartje van je favoriete band? De nieuwste mobiele telefoon? Toegangskaarten voor een attractiepark? Ze zijn allemaal te vinden op internet. En soms voor een prijs die te mooi is om waar te zijn. Je hebt misschien voor iets betaald, maar nooit wat ontvangen… Wat kun je eigenlijk doen als je via internet wordt opgelicht?

Meer informatie

Phishing

Het per e-mail hengelen naar informatie door cybercriminelen wordt phishing genoemd. Via de mail (maar ook via de telefoon) lijken betrouwbare bedrijven, zoals een bank te vragen om bijvoorbeeld je inloggegevens, pincode of andere persoonlijke informatie. Of je krijgt een berichtje van Habbo, World of Warcraft of Runescape met het aanbod voor meer credits. Je hoeft dan alleen maar je gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen en voordat je het weet, ben je al je credits kwijt.

Meer informatie
Naar overzicht