Oplichting

Ik heb gehackt

Uitproberen of een systeem te kraken is, of je een fout of lek kunt vinden waardoor je kunt binnendringen in het netwerk en/of de computers van bedrijven, of van je school. En als je eenmaal binnen bent, kijken wat je daar kunt doen. Bijvoorbeeld het netwerk van school platleggen met een Ddos-aanval. Of wellicht lukt het om iets te bestellen zonder ervoor te betalen. En hoe gaaf is het als dat inderdaad lukt. Maar weet wel: het is strafbaar!

 

Hacken doe je meestal voor de lol, de roem en voor de kick: kijken en laten zien hoe ver je kan en vooral ook durft te gaan. Maar hoe onschuldig je motief ook is, hacken is strafbaar. Vaak blijf je ongezien, totdat het een keer wel misgaat. Dan wordt je van school gestuurd omdat je daar het netwerk plat hebt gelegd, of krijg je een rechtszaak omdat je een bedrijf hebt gehackt.

Als je aan het hacken bent dan ben je dus bewust op zoek naar kwetsbaarheden of beveiligingslekken op internet, in apparaten of netwerken. Juist als je het voor de lol doet is het goed om te weten dat veel bedrijven en organisaties (ook je school) graag willen weten als hun netwerk en/of systemen lek zijn. Zij hebben daarom vaak een zogenaamde responsible disclosure.

Gebruik de responsible disclosure!
Bedrijven en organisaties roepen hackers op om gevonden lekken en kwetsbaarheden bij hen te melden en hier vooral ook netjes mee om te gaan: geen misbruik van maken en niet naar buiten brengen om te voorkomen dat kwaadwillenden misbruik maken van het lek. Zo kunnen deze bedrijven de juiste maatregelen nemen om het lek te dichten. In ruil daarvoor ondernemen zij geen juridische stappen tegen jou en krijg je in sommige gevallen zelfs een beloning als ontdekker van het lek. Een responsible disclosure is te vinden op de website van de organisatie.

Test je vaardigheden tijdens ethisch hack evenementen
Ben je op zoek naar een hackuitdaging? Test je vaardigheden dan door deel te nemen aan ethische hack evenementen. Daar kun je computersystemen kraken in een volledige veilige omgeving en leer je vooral ook veel van andere ethische hackers.

 

Heb je gehackt en weet je niet wat je nuĀ  moet doen?

Voor advies en hulp kun je terecht bij de Cyberwerkplaats via info[@]cyberwerkplaats.nl.

Melding maken
Heb je een kwetsbaarheid of beveiligingslek in een ICT- en/of computersystemen ontdekt (bijvoorbeeld een netwerk of een website)? Meld dit dan direct bij de eigenaar via de responsible disclosure. Zij behandelen jou en je melding vervolgens met respect door bijvoorbeeld geen juridische stappen tegen jou te ondernemen, en soms ontvang je ook nog een beloning!