Lees de tips aandachtig door als je slachtoffer bent van internetoplichting. Op de websites onder ‘Info’ vind je nog veel meer tips en advies over phishing. Onder ‘Doen!’ vind je tips om internetoplichting te voorkomen.
Tips
- Neem nogmaals contact op met de verkoper. Als deze nog steeds niet reageert of weigert mee te werken, weet je vrijwel zeker dat je bent opgelicht.
- Zoek contact met de website eigenaar, als dit niet direct de verkoper is. Bijvoorbeeld via websites als Marktplaats, Speurders, Etsy en Tweedehands. Vaak adviseren deze websites je snel over wat je nu kunt doen.
- Willen zij niet meewerken of kunnen ze je niet helpen? Doe dan in ieder geval aangifte of melding bij de politie.
- Controleer de verkopergegevens via de speciale pagina op Politie.nl waar je kunt controleren of er meldingen over deze (ver)koper zijn gedaan.
- Is er geen sprake van een malafide verkoper? En is de verkoper een ondernemer? Meld dit dan bij ConsuWijzer. ConsuWijzer geeft je duidelijke adviezen waarmee je zelf aan de slag kunt. Ook registreert ConsuWijzer je klacht of vraag zodat deze terechtkomt bij ACM (Autoriteit Consument & Markt). Dat is de toezichthouder achter ConsuWijzer. ACM kan optreden tegen bedrijven die zich niet aan de regels houden. Bijvoorbeeld door een boete op teleggen.
- Via www.stopheling.nl (of de app stopheling) kun je kijken of een aangeboden product als gestolen bij de politie geregistreerd staat. Voorkom dat je je schuldig maakt aan heling en koop dus niets voor een prijs die te mooi is om waar te zijn zonder goed te checken of het wel klopt.
Info
Kijk op de volgende websites voor nog veel meer tips, info en advies over internetoplichting:
Doen!
- Doe de Online Shopscan op de website van ConsuWijzer. En lees ook de andere tips voor veilig shoppen op internet. ConsuWijzer is het overheidsloket voor consumenten van de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt.
- Controleer de verkopergegevens op Politie.nl voordat je geld aan iemand overmaakt. Je kunt hier onder andere bekijken of het bankrekeningnummer, het adres of de naam van de verkoper op deze site staan vermeld. Misschien is de verkoper namelijk een ‘bekende’ oplichter.
Ben je slachtoffer geworden van internetoplichting? Neem dan contact op met De Kindertelefoon en/of Vraaghetdepolitie.nl voor advies en hulp. De Kindertelefoon staat ook voor je klaar als je alleen even je verhaal kwijt wilt.
Melding doen
Er zijn geen organisaties waar je melding van oplichting kunt doen.
Aangifte doen
Ben je opgelicht op internet? Heb je bijvoorbeeld wel betaald, maar je artikel nooit gekregen, dan kun je hiervan aangifte* doen.
*Let op: Als je jonger bent dan zestien jaar, is het verstandig om een volwassene mee te nemen naar het bureau als je aangifte gaat doen.