Heb je ruzie of wordt er over je geroddeld? Hieronder geven we tips om de ruzie en roddels te stoppen. Op de websites onder ‘Info’ vind je nog veel meer tips en advies over ruzie en roddels.
Tips
- Praat met degene met wie je ruzie hebt of over je roddelt.
- Blokkeer of weiger de ruziemaker of roddelaar op jouw sociale media-account.
- Praat erover met je vrienden, ouders, leraar of vertrouwenspersoon.
- Reageer niet op de roddels. Hoe moeilijk dat soms ook is.
- Bewaar als het kan alle berichten van de ruzie en roddels als bewijs voor je vrienden, ouders, leerkrachten en een meldpunt.
- Maak screenshots van de gesprekken.
- Sla gesprekken op of mail ze naar jezelf.
Info
Kijk op de volgende websites voor nog veel meer tips, info en advies over bedreiging:
Doen!
Stopt het ruziën of roddelen niet na het lezen van onze tips en info? Of loopt het alleen maar verder uit de hand met de ruzie en roddels? Neem dan contact op met De Kindertelefoon en/of Pestweb voor advies en hulp. Deze organisaties staan ook voor je klaar als je alleen even je verhaal kwijt wilt. Je kunt ook op Vraaghetdepolitie.nl terecht voor hulp en advies.
Pestweb
Melding doen
Van een ruzie of van roddelen kun je geen melding doen. Wel kun je voor advies, maar ook als je alleen even je verhaal kwijt wilt, contact opnemen met de organisaties die onder het tabblad ‘Hulp’ staan.
Aangifte doen
Van een ruzie of van roddelen kun je geen aangifte doen. Als de ruzie en het roddelen uit de hand lopen, en er strafbare feiten worden gepleegd, zoals mishandeling of bedreiging, dan kun je wél aangifte* doen.
*Let op: Als je jonger bent dan zestien jaar, is het verstandig om een volwassene mee te nemen naar het bureau als je aangifte gaat doen.