Pesten

Bedreiging

We spreken van bedreiging als iemand dingen zegt, waar een ander bang van wordt en zich er onveilig door voelt. Een bedreiging is een serieuze zaak. Of het nu via internet gebeurt of op school. Vaak begint het als een pesterij, maar wel één die strafbaar is!

foto-bedreiging

Bedreigd via internet

Vaak is bedreiging een combinatie van vervelende berichten op allerlei plekken: via social media, op je telefoon, in het echte leven, ga zo maar door.

Het kan ook zijn dat je alleen online wordt bedreigd. Bijvoorbeeld via Skype, mail, berichten op Facebook of via dreigtweets op Twitter.

Dreigtweets zijn Twitter-berichten waarin een bedreiging staat. Soms worden dreigtweets ook gebruikt om grote groepen aan te spreken. Bijvoorbeeld om een aanslag of gevecht aan te kondigen en mensen zo bang te maken.

Vaak zeggen de daders achteraf dat het een grap was, maar dit soort ernstige bedreigingen zijn zeker geen grap en hebben zware consequenties! Pas dus ook zelf op met wat je op internet plaatst.

Bedreigd op school, werk of door je ex?

Misschien heb je geen last van bedreigingen via mail of social media, maar word je op school of op je werk bedreigd. Of misschien bedreigt je ex of een onbekende je met rare berichten. Als je wordt bedreigd via internet of op een andere manier, weet dan dat bedreiging strafbaar is.

Serieuze bedreigingen? Aangifte doen

Als je wordt bedreigd, kun je hiervan meestal aangifte doen bij de politie.
Het is belangrijk dat je zo veel mogelijk bewijsmateriaal verzamelt, zodat de politie er gelijk werk van kan maken.

Wat kun je doen als je wordt bedreigd?

Wil je meer weten over wat je kunt doen als je wordt bedreigd? Of heb je een vraag over pesten en bedreigingen?

Op vraaghetdepolitie.nl vind je informatie.

vraaghetdepolitie.nl

Voel je je naar door bedreiging en wil je je verhaal aan iemand kwijt?

Of vind je het misschien nu nog een stap te ver om naar de politie te gaan en praat je eerst liever over wat er aan de hand is? Voor advies, informatie en ondersteuning kun je terecht bij De Kindertelefoon.

Praat over bedreiging

Wil je even je verhaal kwijt? Bel 0800-0432 (gratis) of  chat met De Kindertelefoon

Wil je liever gericht advies? Dan kun je het best terecht op: vraaghetdepolitie.nl. Daar werken politiemensen die niet alleen naar je luisteren, maar je ook direct verder kunnen helpen. Als je liever anoniem wilt blijven kan dit ook. Op dinsdag en donderdag kun je tussen 19:00 en 21:00 chatten op vraaghetdepolitie.nl.

Praat met de politie

Melding doen van bedreiging heeft niet zoveel zin, als je geen aangifte doet bij de politie.

Vind je contact met de politie nog een stap te ver? Met al je vragen over veiligheid kun je terecht op: vraaghetdepolitie.nl. Daar staan politiemensen voor je klaar om een betrouwbaar antwoord op je vraag te geven. Als je liever anoniem wilt blijven kan dit ook.

Wil je toch aangifte doen?

0900-8844 (lokaal tarief)

Bel de politie om een afspraak te maken om aangifte te doen. Op politie.nl vind je ook een lijst van politiebureaus bij jou in de buurt. Vul je postcode of woonplaats in, klik op ‘Zoeken’ en vervolgens op het tabblad ‘Politiebureaus’ voor een overzicht van de bureaus bij jou in de buurt.

Zoek jouw politiebureau

Bedreiging is strafbaar

Daarom kun je hiervan in de meeste gevallen aangifte doen bij de politie.

Vaak is bedreiging een combinatie van vervelende berichten op allerlei plekken: social media, via je telefoon, in het echte leven, ga zo maar door.

Wel strafbaar:

 • bedreiging van iemand, die langer aanhoudt dan een paar vervelende berichten
 • bedreiging rond ernstige zaken (aanslagen, oproepen tot gevechten, enzovoort)

Niet strafbaar:

 • een keer gepest of getreiterd worden
 • een vervelend berichtje ontvangen
 • ruzie of roddels

Kun je aangifte doen van bedreiging?

Als je continu bedreigd wordt op je mobiel of via internet, dan is er sprake van een strafbaar feit. Dan kun je dus ook melding of aangifte doen. Belangrijk is dat je zoveel mogelijk bewijsmateriaal meeneemt naar het politiebrueau, zoals:

 • data en (exacte) tijdstippen
 • email- en internetadressen (url)
 • gebruikersnaam en nickname(s) van betrokkene(n)
 • prints van chatlogs en mailberichten
 • bewaarde sms-berichten
 • schermafdrukken (via printscreen of maak een foto) In deze handleiding vind je informatie hoe je een printscreen kunt maken.
  Let op: Als je jonger bent dan zestien jaar, is het verstandig om een volwassene mee naar het bureau te nemen als je aangifte gaat doen.

Doe aangifte van bedreiging

0900-8844 (lokaal tarief)

Als je wordt bedreigd, kun je hier aangifte van doen. Bel de politie om een afspraak te maken. Op politie.nl vind je ook een lijst van politiebureaus bij jou in de buurt (rechts bovenaan de pagina).

Zoek jouw politiebureau