Oplichting

Phishing

Het per e-mail hengelen naar informatie door cybercriminelen wordt phishing genoemd. Via de mail (maar ook via de telefoon) lijken betrouwbare bedrijven, zoals een bank te vragen om bijvoorbeeld je inloggegevens, pincode of andere persoonlijke informatie. Of je krijgt een berichtje van Habbo, World of Warcraft of Runescape met het aanbod voor meer credits. Je hoeft dan alleen maar je gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen en voordat je het weet, ben je al je credits kwijt.

Lees de tips aandachtig door om phishing te voorkomen. Op de websites onder ‘Info’ vind je nog veel meer tips en advies over phishing.

Tips

  • Vul nooit gebruikersgegevens in ‘ter controle’. Betrouwbare organisaties vragen daar nooit zomaar om.
  • Open niet zomaar bijlagen van onbekende afzenders en beveilig de computer met een virusscanner en een firewall.
  • Zorg dat het besturingssysteem, de virusscanner en de browser up-to-date zijn.
  • Controleer de details van de e-mail en/of website. Zijn de website-URL, het emailadres en de afzender betrouwbaar? Staan er geen grove spelfouten in de e-mail of op de site?
  • Als je het echt niet vertrouwt, vraag dan aan je bank en/of de betreffende website waarbij jij een account hebt, of zij deze email inderdaad hebben gestuurd.

Info
Kijk op de volgende websites voor nog veel meer tips, info en advies over phishing:

Doen!

Ben je slachtoffer geworden van phishing? Neem dan contact op met De Kindertelefoon en/of Vraaghetdepolitie.nl voor advies en hulp. De Kindertelefoon staat ook voor je klaar als je alleen even je verhaal kwijt wilt.

De Kindertelefoon

Hulp

Bel direct

Telefoonnummer 0800 0432. Het bellen van de kindertelefoon is gratis.
Deze dienst is (ook) anoniem beschikbaar.

Hulp

Open chat

Deze dienst is (ook) anoniem beschikbaar.

Hulp

Ga naar forum

Deze dienst is (ook) anoniem beschikbaar.

Vraaghetdepolitie.nl

Hulp

Open chat

Elke dinsdag en donderdag tussen 19.00 uur en 21.00 uur.
Deze dienst is niet anoniem.

Hulp

Ga naar website

Voor het antwoord op al jouw vragen over veiligheid.
Deze dienst is (ook) anoniem beschikbaar.

Melding doen
Je kunt bij de Fraudehelpdesk een melding doen van phishing. Meld het ook bij jouw bank. Zij kunnen op die manier de andere klanten ook informen. Hoe je dit doet? Kijk op https://veiliginternetten.nl

Aangifte doen
Als je slachtoffer van phishing bent, kan dat hele nare gevolgen hebben. Zo kan je account worden gehackt of worden jouw virtuele spullen misschien gestolen. Het kan ook voorkomen dat iemand met jouw bankgegevens aankopen doet of via internetbankieren geld heeft overgeschreven. Iemand heeft uit jouw naam iets vervelends gedaan, bijvoorbeeld online pesten, iemand online bedreigen of beledigen. Het is strafbaar als iemand aan je gegevens ontfutselt met als doel (virtuele) diefstal te plegen en/of andere strafbare zaken te ondernemen. Of als iemand zich voordoet als een website of bedrijf om je gegevens en spullen te ontfutselen. Je kunt hiervan aangifte* doen.

*Let op: Als je jonger bent dan zestien jaar, is het verstandig om een volwassene mee te nemen naar het bureau als je aangifte gaat doen.

Politie

Melden, Hulp, Aangifte doen

Ga naar website

Je kunt op verschillende manieren aangifte doen of iets melden aan de politie.
Deze dienst is niet anoniem.

Melden, Hulp, Aangifte doen

Bel direct

De stelregel is: geen spoed, wel politie? Bel dan 0900-8844! Op dit nummer kun je terecht met al jouw niet-spoedeisende vragen en problemen. Zondig word je snel doorgeschakeld naar het dichtstbijzijnde politiebureau.
Deze dienst is niet anoniem.

Melden, Hulp, Aangifte doen

Bel direct

Gratis. 112 Spoed.
Deze dienst is niet anoniem.